Over Psychomotorische Therapie

Wat is Psychomotisch Therapie (PMT)?

Psychomotorische therapie (PMT) is een lichaamsgerichte behandelmethode.

Als je ingrijpende ervaringen hebt meegemaakt, kan je last krijgen van je lichaam. Dit kan zich uiten in lichamelijke spanningen, je lichaamshouding, je ademhaling, beweging én hoe je jouw lichaam beleeft. Daarom richt een psychomotorisch therapeut zich met name op wat jouw lichaam aangeeft.

Doel van PMT

Het doel van PMT is het verminderen of wegnemen van je klachten door er op een lichamelijk actieve manier aan te werken. Je leert probleemsituaties anders te benaderen en beperkingen te accepteren. Je wordt je meer bewust van je eigen gedachten en gevoelens, je sterke kanten en waar je moeite mee hebt. Daarnaast kan je in de PMT oefenen met nieuw gedrag wat meer bij je past.

Wat houdt PMT in?

Als psychomotorisch therapeut maak ik gebruik van bewegingsvormen en lichaamsgerichte technieken. Al doende leer je lichaamssignalen, gevoelens en gedragspatronen te herkennen en te begrijpen. Dit helpt vervolgens om jouw klachten en problemen anders te benaderen.

Voor wie?

PMT is uitermate geschikt voor mensen die fysieke klachten ervaren, maar waarbij de herkomst van de klachten onvoldoende te verklaren valt. Je wilt hiermee beter leren omgaan en de invloed die dit heeft op het dagelijkse functioneren zo veel mogelijk beperken. Een paar voorbeelden van problemen zijn:

  • Het moeilijk vinden om op te komen voor jezelf (ruimte in te nemen)
  • Zich slecht kunnen concentreren
  • Moeite hebben om gevoelens te laten zien
  • Last hebben van spanningen of lichamelijke klachten
  • Somatisch Onvoldoende Verklaarde Lichamelijke Klachten (SOLK). Het gaat dan om klachten die langer dan enkele weken bestaan en waar bij medisch onderzoek geen oorzaak voor wordt gevonden